Ylipainoisilla huonompi muisti – eivät muista mitä ovat syöneet

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijat ovat löytäneet suoran yhteyden ylipainon ja jaksottaisen muistin kanssa. Jaksottainen eli episodinen muisti tarkoittaa kykyä muistaa aiemmin tapahtuneita asioita. Tutkijat uskovat ylipainon muuttavan aivoissa tätä osaa, jossa episodinen muisti sijaitsee.

Daily Mail -lehden mukaan lääkärit ovat huomanneet, että fyysinen hyvinvointi ja ylipaino vaikuttavat suoraan henkilön henkiseen hyvinvointiin. Tutkijat ovat nyt myös huomanneet, että ylipaino vaikuttaa negatiivisesti myös episodiseen muistiin, minkä vuoksi ylipainoiset eivät välttämättä muista mitä he ovat päivän aikana syöneet tai juoneet.

Episodisen muistin huonontuminen tai puuttuminen voi johtaa siihen, että henkilö tekee huonompia välipala- ja ateriavalintoja, koska ei välttämättä muista aiemmin syömiään asioita. Muistin huonontumisen lisäksi ylipaino aiheuttaa henkisellä puolella myös masennusta ja ahdistuneisuutta.