Ostitko asunnon tupakoitsijalta? Kodissa yllättävä vaara

Viihdeuutiset · Annika Kela

Tutkimukset ovat osoittaneet, että asunnossa tupakoiminen aiheuttaa vakavia terveyshaittoja asunnossa asuville pitkään savukkeen tumppaamisen jälkeenkin. Tupakansavussa olevat myrkyt nimittäin imeytyvät seinämateriaaleihin ja huonekaluihin ja kodin sisäilmaa hengitettäessä asukkaat altistuvat myrkyille.

Kalifornialaistutkimus on hiljattain osoittanut, että tupakansavun sisältämät myrkyt säilyvät asunnon sisäpinnoissa jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun tupakoitsija on muuttanut pois asunnosta tai lopettanut tupakoinnin.

Tulokset on saatu aikaan jyrsijöillä teetetyssä kokeessa. Tutkijat selvittivät kuinka paljon huonekaluista ja pintamateriaaleista löytyi tupakansavun kemikaalijäämiä 20 vuoden jälkeen. He lisäsivät vastaavat kemikaalit koe-eläinten tutkimushäkkeihin.

Tutkijat huomasivat, että jyrsijät, jotka elivät saastuneessa ympäristössä sairastuivat helpommin keuhko- ja maksasairauksiin ja niiden hengityselimistä löytyi soluvaurioita. Sen lisäksi hiiret olivat levottomampia ja niiden vastustuskyky oli heikentynyt. Nikotiinijäämillä oli myös vaikutuksia jyrsijöiden insuliinintuotantoon ja se kasvatti niiden riskiä sairastua diabetekseen.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal PLOS ONE -julkaisussa. Tutkijoiden mukaan kemikaalijäämien vaikutuksia voi vähentää sillä, että poistaa asunnosta kaikki vanhat huonekalut, jotka ovat altistuneet tupakansavulle. Seinämateriaalit on syytä uusia ja ilmastointiventtiilit ja tuuletusikkunat on puhdistettava huolellisesti. Säännöllinen ja tehokas siivoaminen myös poistaa kemikaalijäämät asunnosta nopeammin.