Eteläafrikkalainen kiteytti – vain suomalaiset puhuvat näin!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tarronto Land -nimisellä YouTube-kanavalla voidaan seurata Suomeen yhdeksän kuukauden ajaksi muuttaneen eteläafrikkalaisen naisen seikkailuja ja havaintoja suomesta ja suomen kielestä. Nainen puhuu tammikuussa julkaisemallaan videolla siitä, mitä suomen kielen sanoja hän on oppinut yrittämättä.

Videobloggaaja on oppinut tervehtimään ja sanomaan kiitos suomeksi, minkä lisäksi hänen mieleensä on jäänyt monia suomalaisten käyttämiä täytesanoja. Hän on myös kiinnittänyt huomiota siihen millä tavalla ihmiset muodostavat äänensä kurkun perältä ja miten hiljaa suomalaiset hänen mielestään puhuvat.

Hauska havainto oli yksi naisen huomaama asia, mitä hän ei ole kuullut missään muussa maassa ihmisten tekevän. Bloggaaja on huomannut, että ihmiset eivät osaa suomessa tauottaa puhettaan tai hengittää puhumisen aikana.

Muissa maissa ihmiset puhuvat niin kauan kuin happea riittää, pitävät tauon ja vetävät happea keuhkoihin, minkä jälkeen jatkavat taas puhetta. Suomessa ihmiset puhuvat niin kauan kuin happea suinkin riittää, ja jos lause jää kesken se saatetaan loppuun puhumalla samaan aikaan kun hengitetään suun kautta ilmaa keuhkoihin. Tällöin ääni muuttuu korkeaksi ja ohueksi, minkä vuoksi tapa on naisen mielestä hauska.