Tutkijat äänittivät maailman syvimmän kohdan ääniä – aavemainen tulos!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman syvin kohta, eli Mariaanien hauta sijaitsee Tyynellämerellä. Sen syvin kohta on 11 kilometriä merenpinnan alapuolella sijaitseva Challengerin syvänne. Nyt tutkijat ovat onnistuneet äänittämään syvämeren haudan ääniä.

Vanha sanalasku sanoo, että niin metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Nyt näyttäisi siltä, että myös merenpohja toistaa kaikuna kaiken äänimaailmaan, mikä sinne asti pääsee. Tiedemiehet ovat sijoittaneet ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa titaanilla päällystetyn hydrofonin Mariaanien haudan syvimpään kohtaan. Laite nauhoitti äänimaailmaa kolmen viikon ajan.

– Luulisi, että valtameren syvänne olisi yksi maailman hiljaisimmista kohteista, mutta sinne kantautuu jatkuvasti ääniä. Äänet ovat joko ihmisen, luonnon tai muun ympäristön muodostamia, kertoo johtava tutkija Robert Dziak National Oceanic and Atmospheric -tutkimuslaitoksesta.

Merenpohjaan kantautui muun muassa laulavien hetulavalaiden, yläpuolella kulkeneen taifuunin ja laivaliikenteen aiheuttamia ääniä. Äänityslaitteen laskeminen useiden kilometrien syvyyteen ei ollut kovinkaan helppoa. Ryhmä kuitenkin suunnittelee laskevansa uuden kameralla varustetun hydrofonin jo ensi vuonna, IFL Science uutisoi.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/250016201″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/250015878″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]