Tutkijat: Yksisarvisia on sittenkin voinut olla olemassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksisarvisia on perinteisesti pidetty taruolentoina ja mielikuvituksen tuotteena. Tuoreen löydöksen perusteella myytillä saattaa kuitenkin olla perää. Elasmoterhium sibiricum -niminen sukupuuttoon kuollut eläinlaji tunnetaan lempinimellä siperian yksisarvinen, ja sen uskottiin aiemmin kuolleen sukupuuttoon 350.000 vuotta sitten.

American Journal of Applied Sciences -lehden mukaan Kazakstanin Pavlodarista on löydetty fossiloitunut Elasmotherhium sibiricum -yksilön pääkallo, jonka perusteella eläimiä on tavattu vielä 29.000 vuotta sitten. Eläimet ovat mahdollisesti eläneet ihmisten keskuudessa, sillä nykyihmisten arvioidaan kehittyneen noin 200.000 vuotta sitten.

Siperian yksisarviset eivät kuitenkaan todennäköisesti ole muistuttaneet juurikaan satujen valkeita hevosia. Ne ovat todennäköisesti muistuttaneet enemmänkin sarvikuonon ja hevosen risteytystä. Eläimet kasvoivat lähes viisimetrisiksi ja painoivat lähes viisi tonnia.