Stephen Hawking: Masennus kuin musta aukko – valaa toivoa depressioon

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Fyysikko Stephen Hawking on mies, joka ansaitsee suunnatonta kunnioitusta. Hän istuu pyörätuolissa ja kommunikoi erillisen puhesyntetisaattorin avulla. Miehellä todettiin ALS-tauti vuonna 1963, mutta tämä ei ole estänyt häntä tutkimasta ja selvittämästä maailman suurimpia kysymyksiä.

74-vuotias Stephen Hawking on tutkinut ansioikkaasti muun muassa avaruuden mustia aukkoja. Hän jos kuka ymmärtää maailmankaikkeuden toiminnan pintaa syvemmältä ja osaa puhua universumin uhkakuvista kansantajuisesti. Kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää tiedettä ja teoriaa. Hän osaa myös neuvoa ihmisiä tunnepuolen kysymyksissä.

Kehonsa vankina elävä kosmologi antaa toivoa kaikille epätoivossa vaeltaville sieluille vertaamalla masennusta mustiin aukkoihin. Hän vieraili luennoitsijana Lontoossa Royal Institutessa ja antoi mietinnän arvoisia vinkkejä kuuntelijoille.

– Tämän luennon viesti on se, että mustat aukot eivät ole niin mustia kuin luulemme. Ne eivät ole ikuisia vankiloita, kuten olemme joskus luulleet. Asiat kulkevat mustien aukkojen läpi mahdollisesti jopa toiseen universumiin. Toisin sanonen, mikäli tunnet olevasi mustassa aukossa, älä luovuta. Sieltä pääsee pois, Hawking vakuutti.

Hän jatkoi teemansa mukaisesti valamalla toivoa masentuneille. Maailman älykkäimpien ihmisten joukkoon lukeutuva tutkija muistutti, että vaikka elämä tuntuisi kuinka huonolta, voi sille aina tehdä jotain muuttakseen sen paremmaksi. Siellä missä on elämää, on myös toivoa.

– Muistakaa katsoa taivaan tähtiä ennemmin kuin maassa olevia jalkoja. Älkää koskaan luopuko työn tekemisestä. Työ antaa elämälle tarkoituksen ja ilman sitä elo on tyhjää. Mikäli olet tarpeeksi onnekas löytämään sen lisäksi rakkauden, vaali sitä, äläkä koskaan heitä pois.