Uskollisuuden huippu! Haikara lentää vuosittain 8 000 kilometriä rakkaansa luokse

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kroatiassa asusteleva kattohaikarapariskunta on pitänyt yhtä jo 14 vuoden ajan. Slavonski Brodin kylässä sijaitsevan rakennuksen katolle pesiytynyt kaksikko on paikallisten mukaan pysynyt yhdessä siitä huolimatta, että toinen haikaroista on menettänyt lentokykynsä.

Klepetaniksi nimetty uroshaikara lentää joka vuosi talveksi Etelä-Afrikkaan. Keväällä se palaa aina uskollisesti samalle katolle lentokyvyttömän Malenan luo. Paikallisten mukaan Malenan matkusteleminen päättyi siihen, kun metsästäjä ampui sitä siipeen vuonna 1993. Opettajana työskentelevä Stjepan Vokic löysi loukkaantuneen linnun ja sen hätääntyneen kumppanin kotinsa läheltä.

Mies hoiti linnun haavan ja auttoi kaksikkoa rakentamaan pesän kotinsa katolle. Klepetanin paluu Slavonski Brodiin on jokavuotinen juhlanaihe Vokicille ja muille kyläläisille. Haikarakaksikolla on jo useita jälkeläisiä, jotka ovat lentäneet Kelpetanin kanssa Etelä-Afrikkaan. Vanhimmat haikarat ovat eläneet jopa 39-vuotiaiksi ja kyläläiset toivovat, että Malena ja Klepetan ilahduttavat heitä läsnäolollaa vielä vuosikymmeniä.