Potkut uhkaavat huumekoiria – ilmoittavat makkaroista huumeiden sijaan

Viihdeuutiset · Annika Kela

Englannissa Manchesterin lentokentälle hankitut huumekoirat ovat tutkijoiden mukaan olleet huolestuttavan epätarkkoja työtehtäviä hoitaessaan. Koirien antamista merkeistä tehdyn tilaston mukaan koirat ovat löytäneet laukuista enemmän makkaroita ja juustoja kuin huumeita.

Tulokset ovat huolestuttaneet viranomaisia, sillä kuuden huumekoiran hankkimiseen ja kouluttamiseen on käytetty yhteensä jopa 1,6 miljoonaa euroa. Puolen vuoden aikana matkustajien laukuista on koirien ansiosta takavarikoitu muun muassa 46.000 sikaria, 60 kiloa savukkeita, 181 kiloa laittomia lihatuotteita ja 28.000 puntaa.

Toistaiseksi vahvoja huumeita ei ole löydetty kuin kolmessa yksittäisessä tapauksessa, vaikka koirat on koulutettu etsimään ensisijaisesti huumausaineita. Koirat ovat onnistuneet haistamaan laukuista muutamissa tapauksissa vahvat reseptilääkkeet. Testeissä on paljastunut, että koirat tunnistivat huumeet ja ne suoriutuivat koetilanteissa hyvin.

Tositoimissa koirat ovat kuitenkin tehneet muutamia virheitä. Huumekoirien työskentelyä seuranneet tarkastajat ovat laatineet saamistaan tuloksista kehitysehdotuksia koirien kouluttajille. Manchesterin kentällä työskentelevät koirat saivat tarkastajilta yhteensä kuusi erilaista kehitysehdotusta. Metro-lehden mukaan tarkastajat toivovat, että seuraavassa tarkkailujaksossa koirat suoriutuvat tehtävistään huomattavasti tehokkaammin.