Tässä syy yksiavioisuudelle – romantiikalla ei tekemistä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset voivat ajatella, että heidän kuuluu olla yksiavioisia luonnostaan. Ajatus on romanttinen, mutta tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville, että se on väärä. Yksiavioisuus ei olekaan johtunut ihmisten uskollisuudesta tai romantiikan kaipuusta vaan seksitautien tarttumisen pelosta.

Women’s Health kertoo University of Waterloo -yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka avulla saatiin selville perimmäinen syy siihen minkä vuoksi ihmiset ovat aikoinaan alkaneet suosimaan yksiavioisuutta.

Kävi ilmi, että metsästäjä-keräilijät eivät olleetkaan aluksi yksiavioisia, mutta alkoivat muuttamaan käyttäytymistään huomattuaan seksin harrastamisen levittävän tauteja.

Metsästäjä-keräilijöillä ei ollut tietoa sukupuolitaudeista, lääkkeitä tai keinoja ehkäistä tauteja tai raskauksia, minkä vuoksi heistä tuli yksiavioisia.

Heimot huomasivat yksiavioisuutta harrastavien ryhmien kasvavan suuremmaksi kuin ryhmien, joissa kaikilla oli monta kumppania. Romanttinen ajatus siitä yhdestä oikeasta juontaakin juurensa sukupuolitaudin pelosta eikä romanttisesta ajattelusta.