Älä palkitse lastasi herkuilla – tutkimus paljasti ikävät seuraukset

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vanhemmat voivat välillä sortua siihen, että he palkitsevat tai kiristävät lapsiaan tekemään asioita herkkujen avulla. Siivoamisen, hammaslääkärin tai kotiläksyjen tekemisen jälkeen annettu houkutin voi tuntua siinä tilanteessa hyvältä idealta, mutta aiheuttaa ongelmia aikuisiällä.

Elle-lehti kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan herkuilla houkutteleminen ja kiristäminen voivat johtaa lapsen tunnesyömiseen vanhemmalla iällä. Tutkijat tarkastelivat lapsia, jotka olivat iältään kolmesta seitsemään -vuotiaita. Tukijat saivat selville, että vanhempien tapa palkita tai kiristää ruoalla kannusti lapsia epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja stressiperäiseen tunnesyömiseen.

Kun lasta palkitaan stressaavan tai pelottavan tilanteen jälkeen herkuilla, hän oppii myös jatkossa käsittelemään tunteitaan ruoan avulla. Tämä voi johtaa esimerkiksi syömään epäterveellisesti aina stressin aikana tai johtaa kierteeseen, jossa lapsi vielä aikuisenakin palkitsee itse itseään herkuilla kun on selviytynyt jostakin haastavasta tilanteesta.