Stephen Hawking ja miljardööri lähettävät aluksia toiseen aurinkokuntaan?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Fyysikko Stephen Hawking ja venäläismiljardööri Juri Milner ovat julkistaneet projektin, joka toteutuessaan saattaisi mullistaa koko ihmiskunnan tulevaisuuden. Heidän tarkoituksenaan on lähettää minikokoisia luotamia Alfa Centauriin, aurinkokuntaamme lähimpinä olevaan tähtijärjestelmään.

Suunnitelmissa olisi, että matkaan lähetettäisiin suurin piirtein älypuhelimen kokoisia nanoluotaimia. Luotaimet varustettaisiin isokokoisilla mutta samaan aikaan kevyillä aurinkopurjeilla, joiden vauhtia kiihdytettäisiin lasereiden avulla. Luotaimet pystyisivät ainakin teoriassa saavuttamaan Alfa Centaurin noin 20-30 vuodessa.

Breakthrough Starshot -nimen saaneen projektin tarkoituksena olisi tutkia, onko 40 biljoonan kilometrin päässä olevassa Alfa Centaurissa maan kaltaisia planeettoja ja mahdollisesti myös elämää. Projektin alkuvaiheen hinnaksi tulee 100 miljoonaa dollaria.  Hawkingin ja Milnerin lisäksi hankkeessa mukana ovat esimerkiksi Facebookin Mark Zuckerberg ja NASAn tutkimuslaitoksen entinen johtaja Pete Worden.

– Uskon, että kykymme ylittää kapasiteettimme on asia, joka tekee meistä ainutlaatuisia. Maapallo on upea paikka, mutta se ei ehkä kestä loputtomiin, Stephen Hawking kuvaili projektin tiedotustilaisuudessa Yahoo News -uutissivuston mukaan.

– Ennemmin tai myöhemmin meidän tulee kääntää katseemme tähtiä kohti. Breakthrough Starshot on sen matkan jännittävä ensimmäinen askel, Hawking jatkaa.