Vilustutko helposti? Tästä se todennäköisesti johtuu

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Univelka tiedetysti huonontaa vastustuskykyä, hidastaa aineenvaihduntaa ja voi saada olon tuntumaan flunssaiselta. Nyt Huffington Post kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan liian lyhyet yöunet saavat ihmisen myös oikeasti nappaamaan flunssan paljon herkemmin.

San Franciscossa tehdyn tutkimuksen mukaan väsymys saa ihmisen sairastumaan flunssaan ja tekee alttiiksi erilaisille tulehduksille. Alle viisi tuntia yössä nukkuvat ihmiset vilustuivat 17 prosenttia todennäköisemmin ja saivat jonkin influenssaviruksen noin 51 prosenttia todennäköisemmin kuin ihmiset, jotka nukkuivat yli seitsemän tuntia yön aikana.

Vilustuminen ja lyhyet yöunet on jo aiemmin pystytty yhdistämään, mutta uusi tutkimus tarjosi ensimmäistä kertaa tietoa siitä, että yhtenäiset ja pitkät yöunet valmistavat kehoa taistelemaan viruksia ja tulehduksia vastaan.

Lääkäreiden mukaan ihmisten tulisikin ottaa riittävien yöunien saaminen vakavammin ja osaksi terveellisiä elämäntapoja. Hyvät yöunet ovat tutkitusti tärkeitä lihasten ja vartalon palautumisen kannalta, mutta nyt yöunien huomattiin olevan avainasemassa myös siinä miten usein ihminen vilustui.