Autoilijat ihmeissään – Intiassa kolmiulotteisia suojateitä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suojateiden merkitys teillä on todella yksinkertainen. Suojateiden on tarkoitus antaa tilaa jalankulkijoille, jotka näyttävät jo siltä muutaman metrin päässä, että he ovat astumassa suojatielle. Näistä säännöistä huolimatta autot eivät monestikaan pysähdy suojatien eteen vaikka ihmiset odottaisivat sen kohdalla omaa kävelyvuoroaan.

Intiassa kokeillaan uudenlaisia kolmiulotteisia suojateitä. Suojatiet on maalattu tien päälle niin, että valkoiset raidat näyttäisivät koholla olevilta palkeilta ja tummat niiden varjoilta. Illuusion toivotaan olevan niin vahva, että autoilijoiden on pysähdyttävä kun suojatie näyttää kauempaa katsottuna esteeltä.

Suojateiden turvallisuutta ajatellen monista uusista suojateistä on tehty Suomessa taajama-alueilla korotettuja, jolloin autoilijan on pakko hidastaa ja huomioida suojatie. Tällainen kolmiulotteinen suojtie toimisi varmasti myös ainakin jonkin ajan samanlaisena hidastajana hämmentäessään kuskin hetkellisesti luulemaan tiellä olevan esteen.