Sydäntäsärkevä tutkimustulos: ”Koirat vihaavat halaamista”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koirat ovat niin hellyttäviä, että niitä pidetään mielellään sylissä ja halaillaan. Nyt uusi Psychology Today -lehdessä julkaistu artikkeli kertoo, että koirien halaaminen saakin lemmikkien stressitasot nousemaan. Ihmisten suruksi näyttäisikin siltä, että koirat vihaavat sitä kun niitä halataan.

Tutkija Stainley Corenin mukaan koirien stressitasot nousevat ja ne tulevat ahdistuneiksi siitä kun niitä halataan. Tämä johtuu Corenin mukaan siitä, että koiraa halatessa ne tuntevat olevansa ansassa, josta ne eivät vaaran tullen pääsekään juoksemaan pois. Koirien ensimmäinen vaisto vaaran lähestyessä on karkuun juokseminen eikä esimerkiksi pureminen tai hyökkääminen.

Halauksen aikana koirat näyttävät monia merkkejä siitä, että ne ovat stressaantuneita. Merkkejä ovat muun muassa pään pois kääntäminen, korvien alentaminen tai se, että koira lipoo omia huuliaan tai yrittää nuolla kiinni pitävän henkilön kasvoja. Moni voi pitää kasvojen nuolemista ihanana suukotteluna halauksen aikana, mutta todellisuudessa koirat pyytävät vain päästä irti.