Auringonoton välttäminen luultua haitallisempaa: ”Kuin tupakanpoltto”

Terveys · Annukka Heikkilä

Kevään ja kesän tullen joka puolelta alkaa satelemaan varoituksia auringon säteilyn aiheuttamista haittavaikutuksista ja aurinkorasvan tärkeydestä. Nyt Daily Mail uutisoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan auringolla on yllättäviä terveysvaikutuksia, jotka eivät liity sen sisältämään d-vitamiiniin.

Tutkijoiden mukaan ihosyövän riskistä huolimatta auringosta on ihmiselle enemmän hyötyä kuin haittaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin liki 30.000 ruotsalaisen naisen auringonottotottumuksia 20 vuoden ajan. Tukholman yliopistossa tutkijat saivat selville, että auringonoton vältteleminen oli yhtä pahaksi naisille kuin tupakan polttaminen.

Tutkijat huomasivat, että auringon palvominen vähentää niin paljon muita sairauksia alentamalla verenpainetta ja saamalla kehon muodostamaan typpioksidia, että sen vältteleminen sai ihmiset sairastumaan. Aurinkoa vältelleistä ihmisistä sairastui kuolettavasti yhtä suuri määrä kuin runsaasti tupakkaa polttavista.