Tutkimus: Rintavako vaikuttaa työhaastattelujen määrään

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yleisesti voidaan ajatella, että työhakemukseen liitettävän kuvan tulisi olla uskottava ja hakijan kuvassa asiallisesti pukeutunut. Näin ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole. Uuden tutkimuksen mukaan avariin paitoihin pukeutuneet naiset saivat enemmän työtarjouksia kuin naiset, jotka eivät paljastaneet rintavakoaan.

Pariisissa Sorbonne-yliopistossa tutkijana toimiva Sevag Kertechian halusi selvittää miten paljon naishakijoiden kohdalla työnantajiin vaikutti se miten paljastavasti hakijat olivat pukeutuneet. Tutkimuksesta kävi ilmi, että rintavakonsa hakemukseen liitetyssä kuvassa paljastanut nainen sai lähes 20 kertaa paremmalla todennäköisyydellä kutsun haastatteluun.

Kertechian keräsi Daily Mail -lehden mukaan tuloksia työpaikkojen hakuprosesseista kolmen vuoden ajalta. Hän loi kahdelle naiselle kaksi hakemusta. Toisessa työhakemuksessa naishakijat olivat pukeutuneet kuvassa peittävästi ja toisessa paljastavammin. Naisten hakemukset lähetettiin työpaikkoihin, joissa etsittiin työntekijää joko myyntiin tai kirjanpitoon.

Työhakemukset olivat kuvaa lukuunottamatta täysin identtiset. Paljastavammilla kuvilla varustetut ansioluettelot poikivat kuitenkin huimat 62 työhaastattelua enemmän kuin hakemukset, joihin liitetyssä kuvassa ei näkynyt rintavakoa. Myynnin saralla ulkonäön voikin kuvitella vaikuttavan työhön jonkin verran, mutta myös kirjanpitoon ja tilitykseen liittyvissä työpaikoissa suosittiin hakemuksia, joiden kuvissa naisilla oli avarat kaula-aukot.