Maailman suurin radioteleskooppi valmistui – etsii viestejä ulkoavaruudesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan Pintangin maakunnassa on viimeistelty maailman suurimman radioteleskoopin, FASTin valmistukset. Yhteensä 500 metriä halkaisijaltaan olevan ja yli 160 miljoonaa euroa maksaneen rakennelman suunnittelu aloitettiin jo vuonna 1994.

Syyskuussa toimintansa aloittavaa teleskooppia tullaan käyttämään maan ulkopuolisen elämän etsimiseen. Mullistavia löydöksiä ei kuitenkaan kannata odottaa vielä hetkeen aikaan, sillä ensimmäiset pari vuotta tulevat kulumaan teleskoopin hienosäätöön.

Xinhua News -sivuston mukaan FAST pystyy löytämään avaruudesta esimerkiksi gravitaatiosäteilyjä, pulsareja ja lopulta myös aminohappoja. Ennen FASTin valmistumista maailman suurin radioteleskooppi oli Puerto Ricon Arecibo-observatorio. Arecibo on halkaisijaltaan noin 300 metrin kokoinen.