Tanskalaistutkimus: Kolajuomat haitaksi miesten lisääntymiselle

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kolajuomat ovat suosittuja virvoitusjuomia monissa kotitalouksissa. Niiden haittoja on tutkittu moneen otteeseen, eivätkä tulokset ole olleet positiivista luettavaa. Tällä kerralla kolajuomien vaikutusta miehiin tutkittiin Tanskassa ja huomattiin, että juoma vaikuttaa siittiöiden määrään.

Kööpenhaminan yliopistollisessa sairaalassa tehtiin tutkimus, johon osallistui 2.554 nuorta miestä, joiden sperman siittiöiden määrää tutkittiin. Tutkimuksen myötä saatiin selville, että kolajuomaa säännöllisesti juovien miesten sperman siittiöiden määrä oli selvästi alhaisempi kuin miesten, jotka eivät juoneet kolajuomia.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kolajuomat vähentävät siittiöiden määrää huomattavasti. Noin litran juominen päivässä vähentää siittiöiden määrää spermassa jopa 30 prosentilla.

Kolajuomien vaikutus ei johtunut kofeiinista vaan jostain muusta virvoitusjuoman sisältävästä ainesosasta. Jatkotutkimuksissa tullaan tutkimaan johtaako kolajuomien aiheuttama siittiöiden väheneminen lopulta lapsettomuuteen.