Vanha myytti murrettiin! Makaroniruoat ovatkin laihduttajan valinta

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Italialaiset tutkijat ovat analysoineet 23.000 italialaisen ruokavalioita ja painoindeksejä. Tutkimusten valossa voidaan väittää, että paljon parjattu pasta ei olekaan merkittävässä asemassa ihmisten lihoamisessa. Päinvastoin, pastaa säännöllisesti nauttineet pysyivät hoikempina.

Nutrition and Diabetes -lehdessä julkaistu artikkeli haluaa kumota pastaruokien ympärillä vellovat väitteet sen haitallisuudesta. Italialaisten tutkijoiden mukaan pastaa säännöllisesti nauttineet italialaiset olivat painoindeksiltään terveempiä ja vyötäröltään kapeampia. Syynä on Välimeren alueen ruokavalio, johon pasta kuuluu olennaisena osana.

Perinteinen italialainen ruokavalio koostuu pastan lisäksi täysjyvätuotteista, vihreistä vihanneksista, oliiviöljystä, kalasta, pavuista, pähkinöistä, satunnaisista kanaruoista ja punaviinistä. Pasta ei yksin lihota. Sen sijaan ihmisten kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon kokonaisvaltaisesti. Pastaa, kuten kaikkea muutakin, saa nauttia kohtuudella.

Toisin sanoen ihmisten ei kannata mättää lasagnea, spagettia ja lihapullia tai pasta carbonaraa mielin määrin. Sen sijaan pasta kannattaa säilyttää osana terveellistä ruokavaliota. Kerroimme taannoin, että Välimeren ruokavaliota noudattaneiden riski sairastua Alzheimerin tautiin on peräti 53 prosenttia pienempi.