Kymmenen nerokasta kikkaa – näin syöt vähemmän ja vältät ahmimisen

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ruokavalion muuttaminen on olennainen osa laihduttamista ja ihannepainossa pysymistä. Liiallista syömistä voi vältellä muun muassa annoskokoja muokkaamalla. Spoon University kertoo nyt kymmenen vinkkiä, kuinka ruoka-annokset voi pitää maltillisina.

Ihmisen käsi on oiva mittari oikeanlaisen annoskoon löytymisen kannalta. Proteiinia, kuten lihaa, kananmunia tai papuja, tulee olla lautasella kämmenen kokoinen määrä. Kun käden panee kupille, voi sen mukaan arvioida lautaselle pantavien hiilihydraattien määrän. Vihanneksia ja kasviksia voi nauttia oman nyrkin kokoisen määrän ja voita noin peukalon verran. Vaikka kaava ei sovi suoraan kaikille, voi sen avulla saada osviittaa sopivasta ateriakoosta.

Tutkimusten mukaan ihminen syö vähemmän punaiselta lautaselta. Toisin sanoen jäätelöä kannattaa nauttia punaisesta kupista, mikäli haluaa välttyä ahmimiselta. Ihminen syö vähemmän ruokaa myös silloin, jos hän nauttii lasin vettä ennen ateriaa. Kireämmät vaatteet estävät helposti liian suurten annosten nauttimisen, koska pingottavat pöksyt tekevät olon epämukavaksi.

Jos kuitenkin näkee tarpeelliseksi suuremman aterian nauttimisen, kannattaa annoskokoa venyttää kasviksilla. Myös ruoan syömäjärjestyksellä on väliä. Ateriointi kannattaa aloittaa vihanneksista ja siirtyä sen jälkeen proteiinin syömiseen. Hiilihydraatit voi jättää viimeiseksi, eikä niitä ole välttämätöntä nauttia loppuun tuntiessaan olonsa kylläiseksi.

Noutoruokien annoskoot ovat yleensä isoja. Yksi helppo keino liiallisen syömisen välttämiseksi on jakaa annos kahteen osaan. Puolikas pitsa, puolikas hampurilainen tai puolikas patonki riittävät hyvin nälän taltuttamiseen. Myös sillä on väliä, missä ja miten ateriansa nauttii. Laihduttajan ei kannata syödä television tai tietokoneen ääressä. Ruokaa ei tule myöskään mättää lukiessa tai tekstaillessa. Kun keskittyy jokaiseen suupalaan, ruoan makuihin ja ateriointiin, syö todennäköisesti hitaammin ja olo on nopeammin kylläinen.

Mikäli mahdollista kannattaa ruoka nauttia seurassa. Ihminen syö helposti enemmän yksin ollessaan. Annoskoon pienetyessä myös vyötärö kapenee nopeammin. Kannattaa opetella syömään kerralla vähemmän, mutta terveellisemmin. Rehellinen ja ravintorikas ruoka pitävät kylläisenä pidempään, eikä tällöin tarvitse ahmia jättisatseja.