Näin 12 lomakohteessa annetaan juomarahaa – lue tämä ennen matkaa!

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa juomarahan antaminen tarjoilijalle ei ole yleinen käytäntö, mutta monissa maissa se kuuluu olennaisena osana asiakaspalveluun. Matkailijan kannattaa varmistaa ennen reissuun lähtemistä miten kohdemaassa tulee tipata – tai tuleeko antaa lainkaan juomarahaa.

Nyt Tjäreborg on koonnut yhteen 12 suositun matkailumaan käytännöt juomarahojen suhteen. Tjäreborg kysyi asiaa oppailtaan ja yhteistyökumppaneiltaan. Listauksen laatija muistuttaa, että juomarahan antaminen edellyttää aina, että palvelu on ollut hyvää.

All Inclusive -hotellissa voi antaa pienen juomarahan baarin ja ravintolan henkilökunnalle niissä maissa, joissa on tapana antaa juomarahaa. Hotellissa kannattaa antaa siivoojalle puolet viikon juomarahasta jo loman alussa. Näin voi loman aikana saada vieläkin parempaa palvelua. Yleensä on suositeltavaa antaa juomaraha kunkin maan omassa valuutassa, jotta juomarahan saajan ei tarvitse mennä pankkiin vaihtamaan rahaa.

Bulgaria

Huonesiivooja: Noin 20 Bulgarian levaa per hlö per viikko.Piccolo:Noin yksi leva per matkalaukku.Tarjoilija: 5-10 prosenttia laskun loppusummasta, jos juomarahat eivät ole loppusummassa mukana. Muutoin pyöristetään ylöspäin.Taksinkuljettaja: Yksi tai kaksi levaa, mutta muista tinkiä kuljetuksen hinta etukäteen.Kampaaja/parturi: Loppusummaa pyöristetään ylöspäin.Kommentti: Palvelu Bulgariassa on tullut koko ajan paremmaksi – syynä voivat olla juomarahat, joita palveluammateissa olevat henkilöt odottavat saavansa.

Kypros

Huonesiivooja: Noin 5-10 euroa per henkilö per viikko.Piccolo: 1-2 euroa per laukku. Piccolo-palvelua näkee kuitenkin harvoin Kyproksen hotelleissa.Tarjoilija: 5-10 prosenttia laskun loppusummasta, jos on tyytyväinen palveluun.Taksinkuljettaja: Useimmissa takseissa on taksamittari tai sitten kuljettajalle maksetaan etukäteen sovittu hinta. Juomarahaa ei ole tapana jättää.Kampaaja/parturi: Yleensä ei makseta juomarahaa.Kommentti: Kypros on moderni EU-maa ja palvelualoilla on hyvät palkat. Juomaraha otetaan kuitenkin mielellään vastaan hyvin tehdystä työstä.

Englanti

Huonesiivooja: Noin yksi punta per yö.Piccolo: Kaksi puntaa per laukku.Tarjoilija: Jos laskun loppusummaan ei ole lisätty palvelumaksua, annetaan juomarahaa n. 10 prosenttia. Kaikilla työntekijöillä palvelualoilla on nykyään vähintään 7,20 punnan tuntipalkka.Taksinkuljettaja: 10 prosenttia.Kampaaja/parturi: Yleensä juomarahaa ei anneta.Kommentti: Suurkaupungeissa ollaan varovaisempia juomarahan antamisen kanssa. Pubeissa on epätavallista antaa juomarahaa, vaikka juomaraha otetaankin mielellään vastaan.

Ranska

Huonesiivooja: Nykyään ei ole enää kovin yleistä jättää juomarahaa hotellihuoneeseen ellei ole saanut erityisen hyvää palvelua.Piccolo: 1-2 euroa per laukku riippuen hotellin tasosta.Tarjoilija: Lain mukaan laskun loppusummaan on aina lisätty 15 prosentin palvelumaksu. Jos palveluun on ollut tyytyväinen, voi antaa 1-2 euroa ylimääräistä juomarahaa.Taksinkuljettaja: Enintään yksi euro tai summan voi pyöristää seuraavaan euroon.Kampaaja/parturi: Yleensä 1-2 euroa.Kommentti: Palvelumaksu on yleensä sisällytetty aina hintaan eikä tietyn prosentin suuruisia juomarahoja tarvitse maksaa.

Kreikka

Huonesiivooja: Noin yksi euro per henkilö per yö.Piccolo: Noin yksi euro per laukku. Piccolo-palvelua on tosin harvoissa hotelleissa Ateenan ulkopuolella.Tarjoilija: Noin 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, vaikka laskussa onkin usein mukana ”service charge”.Taksinkuljettaja: Taksamittaria käytetään harvoin, joten matkan hinta kannattaa sopia etukäteen. Taksilla kulkeminen on suhteellisen kallista Kreikassa ja pidemmillä matkoilla pyöristetään loppusumma yleensä ylöspäin. Muuten juomarahaa ei odoteta.Kampaaja/parturi: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kommentti: Kreikassa on edelleen vaikeat taloudelliset ajat ja jos on tyytyväinen palveluun, voi aina antaa hieman juomarahaa.

Italia

Huonesiivooja: 1-2 euroa per henkilö per yö.Piccolo: 1-2 euroa per laukku.Tarjoilija: 20 prosentin palvelumaksu on lisätty laskuun. Jos on ollut erityisen tyytyväinen ruokaan ja palveluun, voi antaa muutaman euron ylimääräistä.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta.Kampaaja/parturi: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kommentti: Huoltoasemilla annetaan 1-2 euroa juomarahaa palveluksista, esim. tuulilasin pyyhkimisestä tai ilmanpaineen tarkistamisesta.

Kroatia

Huonesiivooja: Jos on tyytyväinen, voi juomarahaa antaa noin 100 kunaa per henkilö per viikko.Piccolo: 10-20 kunaa per laukku.Tarjoilija: 5-10 prosenttia laskun loppusummasta. Juomarahaa kannattaa antaa käteisenä, koska luottokorttien käyttö ei ole Kroatiassa yhtä yleistä kuin muissa Euroopan maissa.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kampaaja/parturi: 10 kunaa.Kommentti: Kroatialaiset itse eivät ole tottuneet antamaan juomarahaa.

Portugali ja Madeira

Huonesiivooja: Noin 5 euroa per henkilö per viikko.Piccolo: 0,5 euroa per laukku.Tarjoilija: Turistialueilla ravintoloissa odotetaan 5-10 prosentin juomarahaa.Taksinkuljettaja: Summa pyöristetään ylöspäin.Kampaaja/parturi: Noin yksi euro.Kommentti: Palvelualalla odotetaan yleisesti juomarahaa, vaikkakaan ei suuria määriä.

Espanja ja Kanariansaaret

Huonesiivooja: Noin 5 euroa per henkilö per viikko.Piccolo: Noin yksi euro per laukku.Tarjoilija: Ravintolassa ruokaillessa on tapana antaa muutama euro juomarahaa.Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei yleensä jätetä.Kampaaja/parturi: 1-2 euroa.Kommentti: Espanjalaiset itse antavat yhä vähemmän juomarahoja.

Turkki

Huonesiivooja: Noin 10 liiraa per henkilö per viikko.Piccolo: Noin 2-3 liiraa per laukku, vaikkakaan laukunkantajat eivät ole yleisiä hotelleissa.Tarjoilija: Lounasravintoloissa on tapana pyöristää laskun loppusumma ylöspäin tai jättää noin 5 prosenttia juomarahaa. Illallisravintoloissa voi antaa juomarahaa 10-15 prosenttia laskun loppusummasta.Taksinkuljettaja: Takseilla on yleensä kiinteät hinnat ja hinnasta on hyvä sopia ennen matkan alkua. Juomarahaa voi antaa kaupunkiajossa 2-3 liiraa.Kampaaja: Juomarahaa annetaan varsinkin silloin kun on ollut isommassa hiuskäsittelyssä.Kommentti: Juomarahaa ei anneta automaattisesti Turkissa, vaan sen antaminen perustuu saatuun hyvään palveluun tai hyvään ruokaan.

Yhdysvallat

Huonesiivooja: 2-3 dollaria per henkilö per viikko.Piccolo: 1-2 dollaria per laukku ja jos laukut ovat hyvin painavia, annetaan juomarahaa hieman enemmän.Tarjoilija: Kaikki odottavat juomarahaa. Jos antaa 10 % tarkoittaa se sitä, että ei ole ollut tyytyväinen. 15-20 prosentin juomaraha kertoo että palvelu on ollut OK kun taas 20-25 prosentin juomaraha kertoo, että palveluun on oltu erittäin tyytyväisiä. Suurkaupungeissa 20 prosentin tippiä pidetään hyvänä. Hyvä ja yksinkertainen tapa antaa riittävästi tippiä on tuplata laskussa oleva verojen summa, jolloin tipin suuruus on noin 18 prosenttia. Baarimikko odottaa saavansa 1-2 dollaria per drinkki.Taksinkuljettaja: 10-15 prosenttia palvelun tasosta riippuen. New Yorkissa voi kuitenkin nykyään antaa sen suuruisen tipin kun haluaa, jos maksaa kortilla. On kuitenkin hyvä muistaa, että kun ajaa taksilla esim. lentokentältä New Yorkin keskustaan, saattaa taksimaksun loppusummaan tulla tullimaksuja (tunneli- ja siltamaksuja) jopa 9 dollaria. Matkalaukuista on tapana antaa kuljettajalle yksi dollari per laukku.Kampaaja/parturi: 15-20 prosenttia.Kommentti: Joissakin osavaltioissa on 7 dollarin minimituntipalkka sallittua palvelualoilla, ja tällöin juomaraha on oleellinen osa palkkaa. Sen sijaan esim. New Yorkissa minimituntipalkka on 15 dollaria. Itsepalveluravintoloissa ei ole tapana antaa juomarahaa.

Itävalta

Huonesiivooja: Yksi euro per henkilö per yö.Piccolo: Yksi euro per laukku.Tarjoilija: Palvelumaksu on sisällytetty laskun loppusummaan, mutta jos on palveluun tyytyväinen, voi pyöristää laskun loppusummaa parilla kolmella eurolla ylöspäin. Moottoriteiden ravintoloissa palvelumaksu on myös sisällytetty laskun loppusummaan.Taksinkuljettaja: Noin 10 prosenttiaKampaaja/parturi: 5-10 prosenttiaKommentti: Palvelualoilla on yleistä antaa pieni juomaraha.