8 merkkiä kehon kuivuudesta – ota nämä vakavasti

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äskettäin Michiganin yliopisto toteuttamasta tutkimuksesta, jonka mukaan veden juominen tai runsaasti vettä sisältävien kasvisten ja hedelmien syöminen edesauttaa merkittävästi laihduttamista. Vesi on ihmiskehon koneöljy, ja nyt on listattu merkkejä, joista tietää juovansa liian vähän vettä.

Vesi on elintärkeä elementti, jota ei voi korvata sokerimehuilla tai limonadeilla. Vettä janoava keho viestittää kuivuudestaan monilla eri tavoilla. Terve ihminen virtsaa noin seitsemän kertaa päivässä. Mikäli vessareissujen määrä on huomattavasti vähemmän, kannattaa vedenjuontia lisätä.

Munuaiset tarvitsevat vettä ihmiskehon epäpuhtauksien suodattamiseksi. Virtsan tulee olla väriltään vaaleaa. Mikäli vessanpöntössä näkyvä urea on tätä tummempaa, kannattaa vedenjuontia lisätä runsaasti, Healthy Food House muistuttaa.

Ihon hyvinvointia voi lisätä helposti vettä juomalla. Kuivalle iholle on olemassa tuhansia erilaisia kosteusvoiteita ja rasvoja, mutta tehokkaimman kuullon saa kerran tunnissa nautitun vesilasin avulla. Myös päänsärky ja kuiva suu saattavat kieliä kehon kuivuudesta.

Ihminen saattaa tuntea olonsa nälkäiseksi pian aterioinnin jälkeen. Tuntemus saattaa kuitenkin johtua nestehukasta. Jano saattaa sekoittua nälän tunteeseen, mikäli ei juo vettä tarpeeksi. Vedenjuomisen on todettu auttavan myös painonhallinnassa ja liikasyömisen kontrolloimisessa.

Nestetasapainon järkkyminen voi pahimmillaan aiheuttaa huimausta. Mikäli tila muuttuu krooniseksi, voi ihminen kärsiä virtsatieinfektioista, sekavuudesta, ahdistuneisuudesta, kohonneesta kolesterolista, ummetuksesta, närästyksestä ja ennenaikaisesta vanhenemisesta. Suomessa kylmä vesijohtovesi on laadultaan erinomaista ja kelpaa suoraan juotavaksi. UNESCO:n raportin mukaan suomalainen vesi on laadultaan maailman parasta.