Makeutusaineet saavat ihmisen ahmimaan

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Keinotekoisia makeutusaineita on tutkittu jo jonkin aikaa ja selville on saatu muun muassa se, että makeutusaineet huijaavat aivoja. Aivot luulevat saavansa energiapitoista sokeria, minkä puuttuessa energiavarasto ei tunnukaan täyttyvän.

Nyt Healthline-sivusto kertoo, että keinotekoiset makeutusaineet voivat itse aiheuttaa myös nälkää. Australialaiset tutkijat ovat saaneet selville, että esimerkiksi virvoitusjuomien sisältämät keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat nälän tunnetta ja saavat ihmiset ahmimaan. Tutkimustulos saatiin eläimillä, joiden huomattiin syövän jopa 30 prosenttia yli tarpeensa silloin kun niille annettiin keinotekoisia makeutusaineita.

Makeutusaineet viestittävät aivoille, että eläin tai ihminen ei ole saanut vielä tarpeeksi energiaa. Makeutusaineiden aikaansaama makeus ja kyseisen ruoan sisältämä energiamäärä eivät kohtaa, mikä saa aivot sekaisin ja laittaa ne viestittämään ihmiselle, että hänen tulee syödä enemmän tarvittavan energiamäärän saamiseksi.

Aivojen yrittäessä saada syöjää nauttimaan enemmän ruokaa se alkaa myös viestittämään henkilölle, että ruoka on herkullista. Tämä viesti syntyy aivoissa luonnollisesti yleensä silloin kun henkilö alkaa syömään todella nälkäisenä. Makeutusaineiden kohdalla aivot kuitenkin viestittävät herkullisuudesta vielä senkin jälkeen kun henkilö on jo kylläinen.