Uusi orkidea löytyi – keskellä karmaiseva kuvio

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nykyisten orkideoiden kantakasvit ovat kasvaneet maapallolla jo 80 miljoonaa vuotta sitten. Orkideoja voidaan pitää evoluution huipentumana, koska osa lajeista on kehittynyt todella yksilölliseksi. Ne saattavat kasvaa yhden ainoan eläinlajin pölyttämisen tai sienen symbioosin varassa.

Trooppisia kämmekkäkasveja kutsutaan orkideoiksi. Nyt on löytynyt uusi ja kiehtovan näköinen laji, Telipogon diabolicus, jonka kukan keskellä näyttää olevan violetti paholaisen pää. Lisäksi kukan ulommissa terälehdissä on teräviä kynsiä muistuttavat ulokkeet.

Kukka löydettiin Etelä-Kolumbiasta. Alueella oli vain 30 yksilöä, joten kasvi luokiteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi. Löydön tekivät Marta Kolanowska, Darius L. Szlachetko ja Ramiro Medina Trejo. Kolumbiassa on yhteensä noin 3.600 orkidealajia, IFL Science uutisoi.