Menossa Shanghain Disneylandiin? Varaudu pahimpaan

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Walt Disneyn nimeä kantavat jättikokoiset huvipuistot ovat lapsiperheiden unelmien matkakohteita. Disneyn teemapuistoja sijaitsee tällä hetkellä Kalifornian Anaheimissa, Tokiossa, Hong Kongissa ja Pariisissa. Uusin Shanghai Disney Resort -puisto avattiin viime kuussa Kiinaan.

Disney Dwayne -nimimerkillä YouTubeen videoita julkaiseva mies on nyt paljastanut, minkälaista menoa on kiinalaisessa satumaailmaa muistuttavassa Disney-huvipuistossa. Huvipuistovieraat tungeksivat lastenvaunujensa kanssa, etuilevat jonoissa, unohtavat käytöstavat, roskaavat, rikkovat paikkoja, nukkuvat ja istuvat maassa, polttavat sisätiloissa ja pissaavat kaduille. Länsimaalainen saattaa saada kulttuurishokin Kiinassa vieraillessaan.

Kiinalaisten käytöstavat eroavat suuresti meille itsestäänselvistä normeista. Kerroimme taannoin Kiinan valtion turismista vastaavan osaston kansalaisilleen laatimasta 64-sivuisesta etikettioppaasta, jonka avulla kiinalaisista koulitaan parempia matkustajia.

Oppaassa kerrotaan muun muassa, että he eivät saa kaivaa nenäänsä julkisesti tai jättää jalanjälkiä wc-istuimeen. Lisäksi ohjekirjaan on laadittu maakohtaisia sääntöjä, kuten Saksassa kiinalaiset eivät saa kutsua ihmisiä sormia napsauttamalla – kyseinen tapa toimii siellä vain koiriin.