Päiväunet lisäävät muistin lisäksi myös luovuutta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jossa univajeesta kärsineiden ihmisten muistin toiminnan huomattiin viisinkertaistuvan jos he saivat päivän aikana nukkua pienet päiväunet. Nyt uusi tutkimus on osoittanut, että päiväunet tehostavat muistia myös silloin kun yöunet ovat pitkät ja laadukkaat.

Sara Medick teki California Riverside -yliopistolla tutkimuksen, jossa hän halusi selvittää päiväunien tehokkuutta. Nainen sai tutkimuksestaan selville, että päiväunet paransivat muistia ja lisäsivät ihmisten luovuutta.

Tutkimuksessa tutkittiin 81 vapaaehtoista, joille annettiin vihjeitä myöhemmin tehtävää testiä varten. Toinen puolisko ryhmästä sai ennen koetta katsoa elokuvaa ja toinen puolisko ottaa pienet päiväunet. Kokeen jälkeen kävi ilmi, että päiväunet nukkuneet koehenkilöt saivat noin 40 prosenttia paremmat tulokset kokeesta kuin valveilla olleet.

Päiväunien jälkeen koehenkilöt muistivat aiemmin kerrotut asiat paremmin. He myös osasivat käyttää luovemmin kokeessa etukäteen saamiaan vihjeitä toisin kuin elokuvaa katselleet koehenkilöt, jotka eivät juuri edes muistaneet annettuja vihjeitä.