Tutkimus: Lapset eivät luota rumiin ihmisiin

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sanotaan, että totuus tulee lasten suusta. Tenavat ovat yleensä suorasukaisia ja kertovat mielipiteensä konstailematta. Tutkijat ovat nyt havainneet, että lapset luottavat enemmän ihmisiin, joita he pitävät viehättävinä. Tutkimuksen mukaan kauneusihanteilla on suuri merkitys ennakkoasenteiden syntymisessä.

Frontiers in Psychology -julkaisun esittelemä tutkimus paljastaa, että lapset mieltävät viehättävät henkilöt älykkäämmiksi, sosiaalisimmiksi ja menestyvimmiksi. Tutkimukseen osallistui 138 vapaaehtoista 8–12-vuotiasta lasta. Lapsille näytettiin aikuisten kuvia ja heidän tuli arvioida henkilöiden luotettavuutta.

Kuukautta myöhemmin lapsille näytettiin samoja kuvia ja tällöin heidän piti arvioida henkilöiden ulkonäköä. Kiinalaisyliopistojen toteuttaman tutkimuksen mukaan hyvännäköisiä henkilöitä pidettiin myös luotettavimpina. Toisin sanoen kauneusihanteet ja stereotypiat ovat iskostuneena ihmisiin jo lapsena.