Alkoholin nauttiminen yhdessä vahvistaa parisuhdetta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuore tutkimus osoittaa, että alkoholin nauttiminen yhdessä saattaa olla parisuhteen pelastava tapa. Michiganin yliopisto toteutti kyselyn 4.864 parille, joista yli puolet olivat olleet naimisissa keskimäärin 33 vuotta. Analyysin mukaan onnellisesti ja pitkään yhdessä olleilla pareilla oli samankaltaiset juomatottumukset.

Tutkimus julkaistiin The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series -sivustolla. Analyysien mukaan yhdessä alkoholia nauttivilla pariskunnilla on pitkässä juoksussa muita onnellisempi avioliitto. Vaimot olivat tyytymättömiä liittoonsa, mikäli jompi kumpi suhteen osapuolista nautti enemmän alkoholia. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti yli 50-vuotiaita pariskuntia, heidän juomatottumuksiaan ja tuntemuksia kumppaniaan kohtaan.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka usein osapuolet nauttivat alkoholia viikossa. Samalla kumppaneiden tuli arvioida puolisoaan ja hänen ärsyttävyyttään, kriittisyyttään ja vaativuuttaan. Onnellisimpia olivat he, jotka käyttävät alkoholia yhtä paljon – tai eivät ollenkaan. Tohtori Kira Birditt arvioi, että pariskuntien onnellisuus ja samankaltainen alhokolinkäyttö voi liittyä vapaa-aikaan ja sen viettoon. Mikäli kumppanit rentoutuvat yhdessä, on heillä usein myös toimivampi arki.

Kerroimme taannoin toisesta tutkimuksesta, jonka mukaan avioliitto päättyy liki 50 prosentin todennäköisyydellä eroon, mikäli pariskunnan toinen osapuoli juo huomattavasti enemmän. Jos aviopari sen sijaan nauttii alkoholia yhdessä, on eroamisprosentti vain 30. Mikäli kumpikaan osapuolista ei koske alkoholiin, on eroprosentti silti samaa luokkaa kuin yhdessä juopottelevien pariskuntien.