Säpsähdätkö ennen nukahtamista? Saatat olla lauman suojelija

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni kokee ennen nukahtamista putoavansa ja herää siihen, että säikähtää putoamisen aiheuttamaa säpsähtämistä. Tätä on usein selitetty sillä, että ihminen vaipuu liian nopeasti syvään uneen, jossa lihakset ovat kuin halvaantuneessa tilassa. Jos lihakset eivät ole ehtineet vielä rentoutua täysin mielen vaipuessa syvempään uneen, ne säpsähtävät.

Nyt putomisen tunteesta ja sen aiheuttamasta säpsähtämisestä on saatu hieman toisenlaista tietoa. Professori Jason Ellis kertoi The Conversation -sivustolla, että säpsähtäminen johtuu myös todella alkukantaisesta reaktiosta nukahtamiseen.

Ellis selventää, että säpsähtäminen varoittaa ihmisiä nukahtamisesta. Kun ihminen herää vielä viimeisen kerran valveille ennen syvään uneen vaipumista, hän pystyy vielä viimeisen kerran tarkistamaan ympäristön vihollisilta ja katsoa onko nukkumapaikka ja -asento turvallinen.