Zara-vaateketjua syytetään härskistä kopioinnista – nämäkö vain sattumia?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tuesday Bassen -niminen suunnittelija syyttää Zara-vaateliikeketjua hänen töidensä kopioimisesta. Tuesday Bassen suunnittelee hauskoja kangasmerkkejä, joista suurimman osan Zara on kopioinut ja yhdistänyt omiin vaatemalleihinsa.

Tuesday Bassen on monien tuntema taiteilija ja suunnittelija, joka on työskennellyt muun muassa Urban Outfittersin, Adidaksen, Niken ja Hello Holidayn leivissä. 27-vuotias suunnittelija on alkanut tekemään omalla nimellään kangasmerkkejä, jotka ovat monien rakastamia ja todella helposti tunnistettavia. Taiteilija huomasi kuitenkin vähitellen, että Zara oli alkanut kopioimaan hänen merkkejään.

Tuesday Bassen laittoi Zaralle Daily Mail -lehden mukaan useita valituksia siitä, että he ovat kopioineet ja käyttäneet naisen töitä ilman lupaa ja korvauksia. Zaran asianajajat vastasivat naiselle tylyllä sähköpostilla takaisin, minkä jälkeen nainen julkaisi osan saamastaan vastauksesta hänen Instagram-kanavallaan.

Zaran asianajajat eivät kiistä kopioimista, mutta he ovat sitä mieltä, että sillä ei ole merkitystä, koska nainen ei ole niin tunnettu suunnittelija. Zaran asianajajien mukaan naisella on liian vähän nimeä Zaran miljooniin asiakkaisiin ja verkkosivun sivulatauksiin verrattaessa. Yrityksen mukaan naisen töiden alkuperällä ei ole väliä koska ne ovat käytännössä myyneet suuria määriä vasta Zaran alla.

I've been pretty quiet about this, until now. Over the past year, @zara has been copying my artwork (thanks to all that have tipped me off–it's been a lot of you). I had my lawyer contact Zara and they literally said I have no base because I'm an indie artist and they're a major corporation and that not enough people even know about me for it to matter. I plan to further press charges, but even to have a lawyer get this LETTER has cost me $2k so far. 〰 It sucks and it's super disheartening to have to spend basically all of my money, just to defend what is legally mine. ⚡️ EDIT: Some of you are asking how you can help. Repost and tag them, on Twitter, on Insta, on Facebook. I don't want to have to burden any of you with the financial strain that comes with lawsuits.

Kuva, jonka Tuesday Bassen (@tuesdaybassen) julkaisi