Tältä tähtitaivas näyttäisi ilman kaupungin valoja – kuin taideteos!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

On tunnettu tosiasia, että tähtitaivasta tarkkailemaan aikovien kannattaa suunnata pois kaupunkiympäristöstä. Asuinympäristöjen valosaaste nimittäin estää tehokkaasti näkyvyyden yötaivaalle.

Vimeo-käyttäjä Sriram Muralin tuoreella videolla selvitetään, kuinka paljon valosaaste todella vaikuttaakaan tähtien ja muiden taivaankappaleiden näkyvyyteen. Yötaivaan kirkkausaste määritellään niin kutsutulla Bortlen asteikolla.

Video paljastaa, että San Josen kaupunkialueen yläpuolelle kohoavan luokan 8 taivaalta ei juurikaan erota taivaankappaleita. Sen sijaan esimerkiksi Kalifornian Kuolemanlaakson erämaassa taivaan kirkkaus edustaa Bortlen asteikon tasoa 1, ja siitä voidaankin erottaa hyvin linnunrata ja tähdet.

Lost in Light from Sriram Murali on Vimeo.