Maapallon kaltainen planeetta aivan naapurissa – tutkijat innoissaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmiskunta on jo pitkään etsinyt maailmankaikkeudesta Maan kaltaisia planeettoja, joilla olisi edellytykset elämän kehittelymiselle. Nyt potentiaalisesti maata muistuttava eksoplaneetta on löydetty aurinkokuntamme naapurista.

Proxima B:ksi nimetty kiviplaneetta kiertää Proxima Centauria, oman Aurinkomme läheisintä naapuritähteä. Massaltaan noin 1,3 kertaa Maapallon kokoinen planeetta sijaitsee Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niin kutsutulla elinkelpoisella vyöhykkeellä. Tämä tarkoittaa sitä, että planeetalla voisi olla nestemäistä vettä ja näin ollen myös elämää.

– Mikäli tarkempi tutkimus osoittaa planeetan ilmakehän antavan edellytykset elämälle, on kyseessä mahdollisesti yksi tärkeimmistä koskaan tehdyistä tieteellisistä löydöistä, tutkija John Barnes kuvailee tiedotteessa.

Tutkijat selvittävät, onko Proxima b:llä samankaltaista kosmiselta säteilyltä sen pintaa suojaavaa magneettikenttää, kuin Maalla. Proxima Centauri on punanen kääpiötähti, ja sen massa on vain noin 12% auringosta. Planeetta kiertää tähteä läheltä, joten säteilyn määrä voi olla liian voimakasta elämän kehittymisen kannalta.

Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita Proxima b:n suhteen. Onkin todennäköistä, että Maan kaltaisen planeetan löytyminen näin läheltä saattaa innostaa ihmiskuntaa panostamaan jälleen enemmän avaruuden tutkimiseen ja uusien eksoplaneettojen löytämiseen.