Mestarihakkeri paljastaa: Älä koskaan tee tätä virhettä verkkoyhteydessä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Maailman tunnetuin ammattihakkeri Kevin Mitnick näyttää nyt videolla, kuinka helposti hän pystyy ottamaan haltuunsa kaikki vieraan ihmisen salasanat. Mitnick kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että kaikki alkaa siitä kun hakkeri avaa julkiselle paikalle ilmaisen verkkoyhteyden.

Monilla toreilla, lentokentillä ja muilla julkisilla paikoilla on asennettuna ilmainen ja salasanaton verkkoyhteys, johon useimmat ihmiset kytkevät tietokoneensa tai puhelimensa sitä sen enempää miettimättä. Hakkeri kuitenkin paljasti, että juuri tätä luottamusta he käyttävät hyväkseen. Hakkerit avaavat julkisille paikoille nettiyhteyksiä, joihin liittymällä henkilö antaakin kaikki salasanansa hakkerille.

Verkkoon littymällä hakkerin koneelle tallentuu jokainen näppäimistön painallus, jolloin kaikki salasanat tallentuvat rikollisen omalle koneelle. Tästä seuraa yleensä se, että salasanaa hyödyntämällä hakkeri pystyy lähettämään ohjelman kautta henkilölle aidolta tuntuvan päivityspyynnön. Jos ohjelmiston tai sovelluksen päivitys asennetaan, hakkeri saa täydellisen pääsyn tietokoneelle ilman, että henkilö tietää asiasta mitään.

Stara
Stara

Mestarihakkeri Kevin Mitnick on toiminut Hollywoodissa esikuvana kahdelle hakkerielokuvalle, joista toisessa häntä esitti John Travolta. Mitnick oli 1990-luvun alussa maailman etsityin hakkeri, kunnes FBI sai hänet lopulta kiinni vuonna 1995. Hän sai viiden vuoden vankilatuomion, mutta internetiä Mitnick ei saanut käyttää kahdeksaan vuoteen. Stara tapasi Kevin Mitnickin vuosia sitten, kun hän oli Suomessa vierailemassa tietoturvaseminaarissa. Nykyisin Mitnick on arvostettu tietoturva-alan asiantuntija.