Helppo keksitesti paljastaa: Käykö kehosi rasvalla, proteiinilla vai hiilihydraateilla?

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet dieetit perustuvat siihen, että hiilihydraattien määrää pienennetään tai niiden syöminen poistetaan väliaikaisesti omasta ruokavaliosta kokonaan. Tällainen dieetti ei kuitenkaan sovi kaikille, koska tutkimusten mukaan ihmiset tarvitsevat ja osaavat hyödyntää eri määrän hiilihydraatteja päivän aikana.

Lääkäri Sharon Moalem kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että toisten ihmisten kehot osaavat hyödyntää hiilihydraatteja tehokkaammin kuin toisten. Lääkärillä oli myös yksinkertainen testi, jonka avulla jokainen pystyy saamaan nopeasti selville miten helposti oma keho pystyy pilkkomaan hiilihydraatteja.

Henkilön tulee ottaa suuhunsa pala maustamatonta voileipäkeksiä ja alkaa pureskelemaan sitä. Voileipäkeksi maistuu kaikkien suussa aluksi mauttomalta, mutta maku alkaa vähitellen muuttumaan makeaksi. Mitä nopeammin maku muuttuu mauttomasta makeaksi sitä nopeammin ihmisen keho on kykenevä pilkkomaan hiilihydraattia.

Jos keksin maku muuttuu alle 14 sekunnin aikana makeaksi, henkilön keho käyttää hiilihydraatteja tehokkaasti hyödykseen. Tällöin Moalem kehottaa ihmistä täyttämään päivän ateriansa niin, että puolet on hiilihydraattia, 20 prosenttia proteiinia ja 30 prosenttia hyviä rasvoja.

Jos maun muuttuminen makeaksi kestää 15 sekunnista puoleen minuuttiin, henkilön päivän aikana nauttimien kaloreiden on hyvä koostua 35 prosentista hiilihydraattia, 35 prosentista hyviä rasvoja ja 30 prosentista proteiinia.

Mikäli maku muuttuu vasta yli puolen minuutin jälkeen tai ei ollenkaan, henkilön keho ei osaa hyödyntää eikä hajottaa hiilihydraattia tarpeeksi tehokkaasti, mikä voi johtaa lihomiseen. Tällöin hiilihydraattien saaminen tulisi rajoittaa päivän aikana 25 prosenttiin ja keskittyä lähinnä hyvien rasvojen ja proteiinin saamiseen.