Mustaa aukkoa tutkinut luotain hajosi – tässä viimeinen valokuva ennen tuhoa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Japani lähetti Hitomi-nimisen luotaimen tämän vuoden helmikuussa avaruuteen. Sen oli määrä tutkia mustia aukkoja, mutta ei mennyt aikaakaan kun luotaimen hallinta menetettiin ja Hitomi oli epäkunnossa. Luotain onnistui kuitenkin tallentamaan vielä yhden kuvan ennen kuin yhteys siihen katkesi kokonaan.

Hitomi tutki ja kuvasi avaruudesta löytyviä mustia aukkoja. Viimeinen luotaimen kuvaama kuva saatiin kuitenkin vielä pelastettua. Hitomi kuvasi 250 valovuoden päässä olevaa galaksijoukkoa. Viimeisen kuvan tietojan avulla tutkijat huomasivat, että galaksijoukon sisällä oli uinuvaa ilmakehää.

Galaksijoukossa olevien galaksien välissä kulkevat kuumat kaasut liikkuivat hitaasti. Tutkijat huomasivat, että koko galaksijoukkoa ympäröivä supermassiivinen musta aukko sekoitti kaasuja jatkuvasti niin, että galaksien oli mahdotonta luoda uusia tähtiä.