Taksi kulkee nyt ilman kuljettajaa – robottiautot tulevat liikenteeseen

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Sähköautoalan edelläkävijä Tesla vahvisti juuri, että sen autojen automaattiohjaus alkaa ohjata autoja myös moottoriteiden rampeista. Singaporessa ollaan parhaillaan lanseeraamassa takseja, joissa ei ole enää lainkaan kuljettajaa. Kyseessä ovat tavallisen näköiset autot, jotka ajavat itse itseään.

Suomessakin on ollut hieman vastaavia suunnitelmia ja maailmalla Uber on ilmoittanut testaavansa automaattotakseja Yhdysvaltojen Pittsburghissa, mutta nyt Singaporessa robottiautot ovat jo totta, kun nuTonomy-yhtiö tuo ne liikenteeseen ensimmäisenä taksiyhtiönä maailmassa. Ensimmäisessä vaiheessa automaattitaksit ajavat vain Singaporen One-North -alueella.

Vaikka uudet taksit ajavat itse itseään automaattisesti, on niissä koko ajan paikalla myös insinööri, joka varmistaa teknologian toimivuuden ja tekee samalla havaintoja autojen kehittämiseksi. Hän on myös valmiina ottamaan ohjat, jos teknologia jostain syystä pettää kesken ajon. Täysin ilman henkilökuntaa automaattitaksit toimivat yhtiön mukaan vuonna 2018.