The Prodigyn keulahahmo Staralle: ”EDM on kauhistuttavaa poppia”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Konemusiikin 1990-luvun alkupuolella mullistaneen The Prodigy -yhtyeen keulahahmo Liam Howlett kertoi Staran haastattelussa palanneensa viimeisimmällä The Day Is My Enemy -albumillaan tietoisesti yhtyeen uran alkuaikojen soundimaailmaan.

The Prodigy on vuonna 1991 alkaneella urallaan tehnyt monia muutoksia musiikkilinjaansa, mutta viime vuonna julkaistulla albumilla yhtye hemmotteli erityisesti alkuaikojensa faneja. Kaikkia paluu alkuperäiseen soundiin ei miellyttänyt, mutta The Prodigy halusi siitä huolimatta palata juurilleen.

– Pidämme siitä miltä kuulostimme tuolloin, emmekä tehneet tällä albumilla lainkaan kompromisseja. Halusimme tehdä albumin, joka kuulosti musiikillisesti rajulta ja joka on rajuin albumeistamme. Emme tehneet tätä albumia radioon tai sen sellaiseen, vaan teimme levyn lähinnä keikkoja varten. Siksi halusimme tehdä soundeiltaan väkivaltaista ja rajua musiikkia, Liam Howlett kertoi Staralle.

– Haluan kuitenkin korostaa, että emme ole vihaisia ihmisiä. Näemme kuitenkin millainen on elektronisen tanssimusiikin tila nykyisin ja halusimme erottautua siitä selvästi. Elektronisesta musiikista on tullut kauhistuttavaa popmusiikkia. EDM on pelkkää poppia.

Liam Howlettin luotsaama The Prodigy -yhtye Experience-esikoisalbumin julkaisusta tuli taannoin kuluneeksi 20 vuotta. Yhtye julkaisi kuitenkin ensimmäisen What Evil Lurks -EP:nsä jo vuonna 1990. Vuonna 1991 julkaistu yhtyeen virallinen debyyttisingle Charly soi jo saman vuoden syksyllä Suomen ensimmäisissä rave-juhlissa Vaasassa, Turussa ja Oulussa.

Britanniassa The Prodigy teki läpimurron Charly-esikoissinglen sijaan Experience-albumin toisella singlellä Everybody In The Place, joka nousi heti ilmestyttyään Brittien tanssilistan kakkossijalle. Sittemmin yhtyeen hitit olivat tanssilistoilla useiden vuosien ajan.

Vuonna 1997 julkaistu Fat Of The Land nousi listojen kärkeen molemmin puolin Atlanttia, ja se sai aikaan yhtyeen maailmanlaajuisen läpimurron. The Prodigy esiintyi muutaman kerran myös Earthbound-nimisenä vuonna 1993. Samaan aikaan yhtye julkaisi ensimmäisen white label-version kappaleesta One Love, joka julkaistiin myöhemmin virallisesti The Prodigyn nimissä.