Mullistava uutuus! Vegaaninen nahka tehdään sienistä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ilmastonmuutoksen estämiseksi on alettu keksimään monia uusia keinoja, joilla luontoa pystyttäisiin kuormittamaan vähemmän. Nyt tutkijat ovat kehittäneet tavan, jonka avulla sienistä pystytään kasvattamaan nahalta tuntuvaa materiaalia tekstiilituotantoon.

Muskin-niminen materiaali on saanut nimensä sanoista mushroom skin, koska kyseessä on siis sienistä tehty nahanomainen materiaali. Muskin on tehty sienien hatuista ja sitä pystytään kasvattamaan laboratorio-olosuhteissa ilman, että sienisatoa täytyisi kerätä loppuun luonnosta tekstiilin tuottamista varten.

Collective Evolution -sivuston mukaan muskinin värjäämisoperaatio on myös luonnollinen ja täysin myrkytön toisin kuin eläimistä saadun nahan värjääminen. Muskinista pystytään valmistamaan täysin samoja tuotteita samaan käyttötarkoitukseen kuin oikeasta nahasta ja tekonahasta. Muskin on materiaalina oikeaa nahkaa miellyttävämpi, koska se on pehmeä, hengittää ja hylkii nahkaakin paremmin vettä.