Oksetusvaroitus! Miehen kielen alta paljastui 2,5-senttinen sylkikivi

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Harva on kuullut sylkikivistä, mutta niitä esiintyy joka sadannella ihmisellä. Kyseessä on sylkirauhaseen muodostuva kalkkeuma, joka voi olla jopa useiden senttimetrien pituinen. Eräällä miehellä sylkikivi oli yhden tuuman pituinen.

Youtubessa on video, joka saa ravistelemaan päätä ja käsiä inhosta. Oksettavalla taltioinnilla näytetään, kuinka Bahrainissa sotatoimissa työskennellyt amerikkalainen Brandon Davis poistaa sylkirauhaseensa muodostuneen kiven. Hän oli ihmetellyt leukaan kohdistuvaa kipua.

Lähempi tarkastelu osoitti, että miehellä oli suussaan pitkänomainen kalkkeutuma. Duodecimin ylläpitämän Terveyskirjaston mukaan sylkikivien muodostumisen syytä ei tiedetä. Ne poistuvat joskus itsestään, mutta osa potilaista joutuu hakeutumaan lääkärin vastaanotolle niiden takia. Davis kuitenkin poisti kiven itse.