Uniasiantuntija neuvoo: Käytä aurinkolaseja ennen nukkumaanmenoa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset nukkuvat suuren osan elämästään, minkä vuoksi hyvät yöunet ovatkin hyvin tärkeitä. Yön aikana ihminen palautuu edellisen päivän rasituksista niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja käy läpi päivän aikana tapahtuneita asioita. Moni ihminen kärsii uniongelmista, joihin on olemassa tutkijan mukaan yksi kokeilun arvoinen niksi.

Televisiosta, tietokoneiden näytöistä ja puhelimesta tulee sinistä valoa, jolle altistuessaan ihmisen melatoniinin tuotanto häiriintyy. Melatoniini on ihmisen tuottamaa luontaista yöhormonia, joka tekee ihmisen uneliaaksi. Tätä hormonia ei kuitenkaan erity mikäli ihminen on kirkkaiden valojen lähellä tai altistuu elektroniikan hohtamalle siniselle valolle.

Uniasiantuntija Glenn Landry kertoi CBC News -uutisille oman univinkkinsä. Hän pitää kotonaan kaksi tuntia ennen nukkumaan menemistä aurinkolaseja päässään. Aurinkolasien avulla hänen kehonsa oma melatoniinin tuottaminen ei häiriinny vaikka mies haluaisikin olla viimeiset hetket tietokoneella tai television ääressä.