FI-verkkotunnusten uusi järjestelmä pahoissa ongelmissa

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viestintävirasto vaihtoi kuukausi sitten tietojärjestelmää, jonka kautta hallitaan suomalaisia FI-verkkotunnuksia. Samalla poistui mahdollisuus hallita tunnuksia suoraan Viestintäviraston verkkosivuilta, joten nyt jokainen verkkotunnus tarvitsee ulkopuolisen välittäjän. Uusi järjestelmä on osoittautunut pahasti puutteelliseksi.

Suomalaisella julkisella sektorilla on jo totuttu tietojärjestelmien muutoksiin, jotka ovat pahasti epäonnistuneita. Viestintäviraston uusi järjestelmä rikkonee alalla kuitenkin jonkinlaisen ennätyksen, sillä se on yhä edelleen, kuukausi julkaisun jälkeen, lähes käyttökelvoton. Palvelu esimerkiksi ruuhkautui, kun aiemmin kielletyt verkkotunnukset vapautuivat syyskuun alussa. Ruuhkautuminen oli kuitenkin vain yksi ongelmista. Viestintävirasto vahvisti ongelmien olemassaolon 15. syyskuuta julkaisemassaan tiedotteessa.

Uudessa fi-verkkotunnusjärjestelmässä on esiintynyt häiriöitäUusi fi-verkkotunnusjärjestelmä otettiin käyttöön 5.9.2016, jolloin siirryttiin ns. välittäjämalliin. Uudessa järjestelmässä on kuormituksesta johtuvia häiriöitä, jotka ovat vaikuttaneet mm. järjestelmään kirjautumiseen ja EPP-rajapinnan toimimiseen. EPP:n häiriöitä ratkotaan ensi sunnuntain käyttökatkon aikana. Pyrimme jatkuvasti parantamaan fi-verkkotunnuspalvelua siten, että voimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.

Staran toimitus sai nyt käsiinsä Viestintäviraston viimeisimmän tiedotteen verkkopalvelunsa monista ongelmista. Eilen välittäjille lähetetyssä tiedotteessa virasto kertoo millainen tilanne järjestelmässä on juuri tällä hetkellä. Viestissä mainitut ongelmat luvataan korjata syksyn aikana.

Tiedoksi fi-verkkotunnusvälittäjälle

FI-VERKKOTUNNUSJÄRJESTELMÄÄ KEHITETÄÄN EDELLEEN

Uudessa fi-verkkotunnusjärjestelmässä ilmenneitä vikoja on saatu korjattua osittain. Muun muassa seuraavat havainnot korjataan syksyn aikana:

– Verkkotunnusta ei pysty poistamaan hallinnasta– Samasta verkkotunnuksesta voi löytyä välittäjän käyttöjärjestelmästä duplikaatteja– Käyttäjätilin salasana ei voi sisältää kirjaimia å, ä ja ö– EPP-rajapinnassa esiintyy toisinaan anti forgery token -virhe useamman erillislomakkeen käsittävien toimintojen yhteydessä– Välittäjänvaihto-sähköpostivahvistusviestissä on väärä päivämäärä– Whois-tiedoissa yksityishenkilön etunimi ja sukunimi ovat väärin päin– Verkkotunnuksen muuttuneet nimipalvelimet eivät päivity Whois-tietoihin– IDN-verkkotunnusta ei pysty päivittämään EPP-rajapinnassa.

FI-verkkotunnuksilta edellytetään välittäjiä, jotka eivät kuitenkaan pääse hallitsemaan verkkotunnuksia sellaisella laajuudella kuin välittäminen niiltä edellyttäisi. Uuden järjestelmän ongelmia on nyt korjattu kuukauden ajan, mutta tilanne ei ole juuri parantunut. Staran saamien tietojen mukaan välittäjät eivät ole kaikissa tapauksissa päässeet muuttamaan verkkotunnusten nimipalvelinten tietoja, jolloin uudet verkkotunnukset uhkaavat raueta rekisteröijästä riippumattomasta syystä.