KSML: Sääntö-Suomi iski jälleen – viranomainen kielsi cocktail-sanan käytön!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten viranomaisten ylilyöntejä on saatu viime vuosina seurata usein epäuskon vallassa, kun byroslavinen toiminta on ajanut terveen järjen edelle. Nyt sanomalehti Keskisuomalainen kertoo tuoreesta tapauksesta, jossa viranomainen aikoo kieltää ravintolalta cocktail-sanan käyttämisen markkinoinnissa.

Koko maailmassa niin sanottu ”cocktail bar” on tunnettu nimitys ravintoloista, jotka ovat erikoistuneet juomasekoitusten tarjoilemiseen. Siten termiä voidaan verrata suoraan esimerkiksi pizzerioihin ja bistroihin. Jyväskyläläinen cocktail-baari Shaker on luonnollisesti käyttänyt tätä kansainvälistä vakiintunutta termiä kertomaan millaisesta ravintolasta on kyse.

Aluehallintovirasto AVI haluaa kuitenkin nyt kieltää cocktail-sanan, koska se viittaa alkoholitarkastajan mukaan väkeviin alkoholijuomiin, joiden mainostaminen on kiellettyä. Yrityksen edustaja kertoi viranomaisten jo ilmoittaneen asiasta, ja siksi yritys on jo sumentanut cocktail-sanan esimerkiksi Facebookista.

– Shaker on keskellä keskustaa Kauppakadulla sijaitseva ravintola, jossa erikoistumme mietoihin cocktaileihin. Panostamme erityisesti asiakaspalveluun tuotteiden laadusta tinkimättä, Shaker kertoo yhä Facebook-sivuillaan.

Kielto on nyt annettu suullisesti, ja yrittäjä odottaa kirjallista vahvistusta. Staran luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan tällainen yhden sanan kielto ei perustu Suomen lakiin, vaan ainoastaan viranomaisen tulkintaan Suomen laista. Samanlainen tilanne koettiin taannoin, kun viranomainen kielsi jakeluautojen kyljissä olevat alkoholimerkkien logot. Kyseessä oli ainoastaan viranomaisen oma tulkinta, jonka laillisuutta ei koskaan viety tuomioistuimen käsittelyyn.