Viranomainen perääntyi: Cocktail-sanan kielto peruttiin!

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Kerroimme eilen kuinka Jyväskylässä alkoholitarkastaja oli ilmoittanut paikalliselle cocktail-ravintolalle, että cocktail-sanaa ei saa enää käyttää yrityksen mainonnassa. Shaker-ravintola poisti tämän jälkeen sanaan esimerkiksi Facebook-sivuiltaan ja valomainoksestaan.

Shaker Jyväskylä
Shaker Jyväskylä

Nyt aluehallintovirasto on perääntynyt kannassaan siitä syntyneen kohun myötä. Viraston ylitarkastaja Kalle Tervo kertoi Helsingin Sanomille, että virasto ei kiellä cocktail-sanan käyttämistä ravintolan markkinoinnissa. Tervo myönsi samalla, että alkoholitarkastajan ja ravintolan välillä oli ollut puhetta cocktail-sanasta.

– Suomen alkoholilainsäädäntö on hyvin tiukka: väkevien alkoholijuomien markkinointi on kielletty. Tarkastaja sanoi, että Shakerin mainonta on ongelmallista, ja tässä yhteydessä oli puhuttu myös cocktail-sanan käytöstä, Tervo kommentoi Helsingin Sanomille.

Aluehallintoviraston kannanotto tuli sen jälkeen, kun myös poliitikot olivat ottaneet voimakkaasti kantaa cocktail-sanan kieltämiseen. Alkoholilaki kieltää Suomessa väkevien alkoholijuomien markkinoinnin, mutta lain käytännön tulkinta jää yleensä yksittäisten virkamiesten varaan.