Ihana uutinen koiranomistajille: Koira tuntee omistajansa rakkauden

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Koiran omistajat rakastavat lemmikkejään todella paljon ja ajattelevatkin niitä yleensä omina lapsinaan ja perheenjäseninään. Nyt tutkijalta kysyttiin, että voiko koira tuntea sen miten paljon sen omistaja sitä rakastaa. Tutkija vastasi, että kyllä voi, ja selitti asian tutkimuksen avulla.

Japanilainen eläinten käytökseen erikoistunut tutkija Takefumi Kikusui halusi selvittää, pystyykö eläin tuntemaan omistajan rakkauden ja kiintymään häneen. Hän tutki asiaa 30 koiran ja niiden omistajien avulla. Kikusui keräsi koirilta ja omistajilta virtsanäytteet, minkä jälkeen koirille ja niiden omistajille annettiin puoli tuntia aikaa kaksistaan.

Puolen tunnin aikana ihmiset puhuivat lemmikeilleen, silittivät niitä ja katsoivat niitä silmiin. Puolen tunnin jälkeen virtsanäytteet otettiin uudelleen. Science Mag -sivuston mukaan kävi ilmi, että ihmisten virtsan oksitosiinitasot olivat nousseet 300 prosentilla ja koirien oksitosiinitasot 130 prosentilla.

Oksitosiinia kutsutaan rakkaushormoniksi, jota erittyy erityisen paljon esimerkiksi tuoreen äidin ja vastasyntyneen vauvan välillä. Oksitosiini saa äidin kiintymään lapseensa, se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta kehossa ja saa maidon nousemaan rintoihin.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että myös koirat ovat omaksuneet saman mekanismin luoda yhteys ihmisen kanssa oksitosiinin avulla. Mitä enemmän koirat tuijottivat omistajaansa silmiin, sitä enemmän omistajan ja koiran omat oksitosiinitasot kohosivat. Koiran katsominen, sille puhuminen ja silittäminen lisää koirassa oksitosiinin tuotantoa, joka saa koiran tuntemaan rakkautta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisen kanssa.