Punta romahtanut – nyt kannattaa shoppailla Iso-Britanniassa!

Lux Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Iso-Britannian päätös irtaantua Euroopan unionista on ravisuttanut tänä vuonna yhteisöä monin eri tavoin. Keväällä tehty Brexit-päätös syöksi punnan alamäkeen, joka on jatkunut jo puolen vuoden ajan. Yksin lokakuussa punta heikkeni dollaria vastaan peräti viisi prosenttia.

Punnan arvo muita valuuttoja vastaan on nyt alimmillaan yli 30 vuoteen. Tämä tarkoittaa euromaiden asukkaille merkittävää ostovoiman nousua Iso-Britanniassa. Nyt on siis historiallisen hyvä hetki lähteä shoppailulomalle Lontooseen.

Maaliskuun lopussa yksi punta maksoi Forex-palvelussa vielä 1,3412 euroa, mutta tänään punnan saa jo 1,1763 eurolla. Toisin sanoen kun sadalla eurolla sai vielä maaliskuussa 75 puntaa, nyt marraskuun alussa sadalla eurolla saa jo 85 puntaa.

Punnan arvon lasku on vain osa kokonaiskuvaa, sillä myös hintataso Iso-Britanniassa on laskenut puolessa vuodessa selvästi erityisesti luksustuotteissa. Esimerkiksi lukususkelloja saa nyt Iso-Britanniasta jopa 15.000 euroa halvemmalla kuin kanaalin takana Ranskan puolella. Aiemmin hinnat olivat lähes samat molemmin puolin kanaalia.

Brexit ei ole kuitenkaan laskenut kaikkien tuotteiden hintoja, sillä esimerkiksi Apple nosti Iso-Britanniassa valuuttakurssin muutoksen vuoksi Mac Book Pro -tietokoneidensa hintoja muita maita enemmän. Edullisimman Mac Book Pron hinta nousi Yhdysvalloissa viime torstaina 1.299 dollarista 1.499 dollariin, mutta Iso-Britanniassa hinta nousi 999 punnasta peräti 1.449 puntaan, eli 45 prosentilla.