Etkö saa unta iltaisin? Nämä vinkit voivat auttaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kun ihminen elää säännöllistä elämänrytmiä, on hänen helpompi nukahtaa iltaisin ja herätä aamuisin. Samaan aikaan tapahtuva nukkuminen luo kehon sisäisen kellon, joka suorastaan pakottaa henkilön nukahtamaan iltaisin tyytyväisenä. Mikäli tämä konsti ei toimi, kannattaa kokeilla alla olevia vinkkejä.

Suomessa valoisan aika jää minimiin kaamoksena. Silti jokaisen ihmisen tulisi nauttia päivittäin edes ripaus luonnonvaloa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, kannattaa aamuisin nauttia kirkasvalolampun loistosta heti heräämisen jälkeen. Sen sijaan työpäivän jälkeen on hyvä rauhoittua muutaman minuutin pituisen meditaation avulla.

Uniongelmista kärsivien kannattaa ottaa jokaisella lounastauolla noin 20 minuutin pituinen kävelylenkki. Lihakset kiittävät myöhemmin sänkyyn mennessä, eivätkä ole levottomina nukahtamisen kynnyksellä. Kahvin ja muiden kofeiinituotteiden nauttiminen tulisi lopettaa vähintään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa, PureWow muistuttaa.

Mikäli ihmisellä on tapana pyöritellä asioita ja tehtävälistoja mielessään juuri ennen nukahtamista, kannattaa hänen kirjoittaa asiat yhdelle paperille listaksi. Tällöin nukkumaan mennessä tietää, että kaikki tehtävät on kirjoitettu ylös, ja niiden hoitamisen aika on vasta seuraavana päivänä. Ensin nukutaan.