Muovailuvaha keksittiin vahingossa – alkuperäinen käyttötarkoitus täysin toinen

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Monissa lapsiperheissä tehdään tänäänkin mitä mielikuvituksellisempia esineitä ja hahmoja Play-Doh -muovailuvahasta, joka on säilyttänyt valtavan suosionsa teknologian kehityksestä huolimatta. Harva kuitenkaan tietää mistä ja miten muovailuvaha on alunperin keksitty. Myös sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli aivan toinen kuin nykyisin.

1920-luvulla konkurssin partaalla olleen Kutol-saippuayhtiön 21-vuotias omistaja Cleo McVicker ja hänen Noah-veljensä saivat pelastettua perheyrityksensä ja ryhtyivät kehittämään uuttaa liiketoimintaa. Vuonna 1933 he kehittivät muun muassa jauhoista, vedestä, öljystä ja suolasta notkean massan, jota ryhdyttiin käyttämään herkkien paperitapettien puhdistamiseen muun muassa lämmityksestä aiheutuneesta noesta ilman kastelemista.

Vinyylitapettien keksimisen jälkeen puhdistusmassan suosio alkoi kuitenkin laskea, ja yritys oli taas vaikeuksissa, koska tapetit voitiin puhdistaa tehokkaasti vedellä ja saippualla.

Vuonna 1954 veljesten sisaren mies Kay Zufall työskenteli päiväkodissa, jossa hän yritti keksiä halpoja tapoja tehdä joulukoristeita. Zufall päätti kokeilla saippuayhtiön puhdistusmassaa askartelussa lasten kanssa ja huomasi, että lapset rakastivat siitä muovailemista. Tämän huomattuaan veljekset päättivät lisätä puhdistusmassaan väriaineita ja antaa tuotteelle nimeksi Kutol’s Rainbow Modeling Compound. Veljesten ehdotus oli kuitenkin Zufallin mukaan liian vaikea, jolloin hän ehdotti nimeksi Play-Doh. Siitä tuli valtava menestys, joka jatkuu yhä edelleen.