117-vuotias maailman vanhin paljasti pitkän ikänsä salaisuuden: ”Olen sinkku!”

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Italiassa asuva Emma Morano -niminen nainen on elänyt pitkän ja terveen elämän. Moranolta kysyttiin 116 vuotta täytettyään, että mikä hänen pitkän ikänsä salaisuus on. Tällöin nainen arveli ruokavaliotaan, johon kuului joka päivä syödyt raa’at kananmunat ja raaka jauheliha.

Nyt Morano on kertonut, että myös parisuhdestatus on vaikuttanut hänen pitkään ikäänsä. Juuri 117-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Emma Morano on maailman vanhin ihminen ja samalla ainut elossa oleva 1800-luvulla syntynyt.

Hän epäilee, että hänen itsenäisyytensä, sinkkuna oleminen ja aikaiset nukkumaanmenoajat ovat suurin syy pitkään ikään. Morano kertoo, että hän syö vieläkin paljon kananmunia, joiden lisäksi hän napostelee myös keksejä. Hän ei kuitenkaan syö paljon, koska syöminen on puuttuvien hampaiden vuoksi vaikeaa.

Emma Morano kertoi Independent-lehden mukaan, että yksi iso vaikuttava asia hänen pitkään ikäänsä on se, että hän on elänyt suurimman osan ajasta sinkkuna.

Nainen jätti lyhyen avioliiton jälkeen väkivaltaisen aviomiehensä, jonka jälkeen Morano ei halunnut, että kukaan enää koskaan tulisi dominoimaan häntä. Itsenäisyys onkin voinut olla vaikuttava tekijä naisen terveydessä, koska se on pakottanut hänet olemaan aktiivinen.