Päivä alkaa pidentyä tänään – aurinko nousee huomenna aikaisemmin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tänään vietetään talvipäivänseisausta, eli vuoden lyhyintä päivää. Huomenna päivä alkaa pidentyä pohjoisella pallonpuoliskolla ja valon määrä lisääntyy. Ajankohtaa on juhlittu muinaisten kansojen keskuudessa, kunnes kristinuskon leviämisen myötä juhla liitettiin jouluun.

Talvipäivänseisaukseen ja sen viettämiseen liittyy rikas historia. Esimerkiksi muinaiset roomalaiset viettivät tällöin keskitalven Saturnalia-juhlaa. Roomalaisen kalenterin mukaan nykyinen joulupäivä 25.12. oli Sol Invictuksen, eli Voittamattoman auringon päivä.

Jeesuksen syntymäjuhla kuitenkin syrjäytti alkuperäisen juhlapäivän kristittyjen järjestämän kirkolliskokouksen päätöksestä vuonna 325 Nikeassa Bitynian pääkaupungissa, nykyisen Turkin alueella.

Talvipäivänseisausta kutsuttiin muinaisten germaanien keskuudessa Yuleksi. Joidenkin lähteiden mukaan juhlapäivää on vietetty jopa 4.000 vuotta.

Juhlan pääosaan nousi uudestaan taivaanrantaan nouseva aurinko, jonka elämänvoima toi hedelmällisyyttä ja valoa. Suomalaiset uskoivat ennen, mikäli aurinko ei edes pilkahda 21.-24.12. välisenä aikana tulee seuraavasta kesästä sateinen, kirjoittaa Satu Aalto Suuressa perinnekirjassa.