Univelalla karmea vaikutus liikenteessä – valtava onnettomuusriski!

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Nukkuminen ja uni ovat todella tärkeitä asioita ihmisten palautumisen ja keskittymisen kannalta. Yöunien tiedetään vaikuttavan ihmisten terveyteen merkittävästi, mutta nyt on huomattu, että jo pienikin univelka vaikuttaa todella paljon liikenneonnettomuuksien todennäköisyyteen.

Aikuiset tarvitsevat asiantuntijoiden mukaan yöunta seitsemästä yhdeksään tuntiin. Moni aikuinen nukkuu kuitenkin suositeltua määrää vähemmän eikä pidä säännöllisestä unirytmistään kiinni, minkä vuoksi ihmiset tuntevatkin itsensä useiden työpäivien aikana tavallista väsyneemmiksi.

American Automobile Association kertoo tutkimuksesta, jossa on huomattu, että jo parin tunnin univaje tuplaa liikenneonnettomuusriskin. Tutkimuksesta saatiin selville millainen määrä yöunta alkaa vaikuttamaan siihen miten todennäköisesti kuski joutuu onnettomuuteen tiellä.

6 – 7 tuntia unta – 1,3- kertainen riski5 – 6 tuntia unta – 1,9 -kertainen riski4 – 5 tuntia unta – 4,3 -kertainen riskiAlle neljä tuntia unta – 11,5 -kertainen riski